Yüksek Zehir Emisyonuyla Gündemde: Afşin-Elbistan A Termik Santrali
Kahramanmaraş’ta bulunan Afşin-Elbistan A Termik Santrali, planlanan iki ünite ilavesiyle mevcut yönetmelik sınırlarının üzerinde zehirli gaz salımı gerçekleştiriyor. Greenpeace Türkiye’nin elde ettiği sürekli emisyon ölçüm sistemi (SEÖS) verilerine göre, santralde karbonmonoksit (CO), kükürt dioksit (SO₂), azot oksitler (NOx) ve partikül PM10 ölçümleri yapılmış.
CO, SO₂, NOx ve PM10 gibi kirleticiler, kalp ve solunum yolu hastalıklarından kansere kadar birçok sağlık sorununa yol açabiliyor. Ayrıca doğal yaşamın zarar görmesi ve su kaynaklarının kirlenmesi gibi çevresel sorunlara da neden olabiliyor.
Afşin-Elbistan A Termik Santrali, 1984 yılından bu yana faaliyet gösteriyor ve 2018’de Elektrik Üretim A.Ş. (EÜAŞ) tarafından özelleştirilmiş, Çelikler Holding’e devredilmiştir. Santralin yanı sıra EÜAŞ’a ait Afşin-Elbistan B termik santralinin de faaliyetleri, hava kirliliği ve çevresel sorunlara olumsuz etkiler yaratmaktadır.
Verilere Göre Durum Nasıl?
Greenpeace’in üç yıllık hukuki mücadelesi sonucunda elde edilen verilere göre, Afşin-Elbistan A Termik Santrali’nin üç ünitesine ait 1.07.2020 – 17.10.2020 tarihlerini kapsayan ölçümlerde, SO₂, PM10 ve CO değerleri sınırların üzerinde belirlenmiştir.
Saatlik ölçümlerde ise sınır aşımlarının çok daha yüksek olduğu anlar görülmüş. CO, NOx, SO₂ ve PM10 gibi kirleticilerin maksimum değerleri, belirlenen sınırların oldukça üzerine çıkarak çevre ve insan sağlığı için risk oluşturmuştur.
Greenpeace Türkiye İklim ve Enerji Kampanya Sorumlusu Emel Türker Alpay, elde edilen verilerin filtreleme sistemlerindeki sorunları gösterdiğini belirtirken, bölge halkının refahını ve çevre sağlığını ön planda tutacak adil ve yeşil bir planın gerekliliğine vurgu yapmıştır.