Suriye’deki Antik Mezarlarda Yapılan Kazılar, Tarihi Değiştirebilir
Science Daily dergisinin son haberine göre, Suriye’nin en eski kent merkezlerinden biri olan Umm-el Marra’da bilim insanları antik mezarlarda kazı çalışmaları yaptı.
Erken Tunç Çağı’na kadar uzanan tarihe sahip mezarlarda altın ve gümüş takılar, 6 iskelet, pişirme kapları, çömlekler ve mızrak ucu gibi eserlerin yanı sıra üzerinde yazılar bulunan 4 adet kil silindir bulundu.
Johns Hopkins Üniversitesi’nde arkeoloji profesörü olarak görev yapan Glenn Schwartz, yapılan radyokarbon tarihleme sonuçlarının M.Ö. 2 bin 400’lü yıllara ait olduğunu ortaya koyduğunu belirtti.
Schwartz, keşfedilen yazıların diğer alfabetik sistemlerden yaklaşık 500 yıl daha eski olduğunu ve bu durumun mevcut alfabenin M.Ö. 1900’den sonraki dönemde Mısır’da icat edildiği inancını sorgulayabileceğini ifade etti.
Mezarlar içerisinde bulunan silindirlerdeki yazıların nesnelerin kökeni ve sahibi hakkında bilgi verebileceği düşüncesini değerlendiren Schwartz, ancak henüz yazıların çözülmesi için uygun bir aracın olmadığını belirtti.