Rusya ekonomisine yuan tuzağı

Rusya’da son dönemde yuan likiditesinde ciddi bir sıkıntı yaşanıyor. Çin bankaları, ABD’nin uygulayabileceği ikincil yaptırımlardan korktukları için Rusya’dan gelen ödemeleri kabul etmeyi reddediyor. Bu durumun ekonomi ve vatandaşların bütçeleri üzerindeki etkisini, BCF Bankası Analitik Bölüm Başkanı Maksim Osadçiy, Moskova Komsomolets gazetesine değerlendirdi.

Osadçiy, durumu yuan tuzağı olarak nitelendirerek, “Daha önce dolar ve euro rezervlerimizin bir kısmı yaptırımlar nedeniyle bloke edilmişti. Şimdi benzer bir hatayı tekrarlayarak, kalan rezervlerimizi yuan cinsinden tutmaya başladık. Ancak Çin bankaları, ABD yaptırımları korkusuyla Rusya’dan gelen ödemeleri kabul etmiyor” dedi. Çin’den Rusya’ya yuan akışı sorunsuz gerçekleşse de, Rusya’dan Çin’e doğru yuan akışı oldukça kısıtlı hale geldi.

Yuanın “temiz” ve “kirli” olarak ikiye ayrıldığını belirten Osadçiy, Çin bankalarının, Rusya’dan gelen yuanları kirli olarak değerlendirdiğini ve bu paraları kabul etmediğini ifade etti. Bu durum, Rusya’da nakit yuan talebini artırdı ve döviz bürolarında yuan fiyatlarının borsa fiyatlarının çok üzerine çıkmasına neden oldu.

Yuan likiditesinde yaşanan bu kriz, piyasalarda kısa vadeli yuan kredisi faiz oranlarının yüzde 100’e yaklaşmasına neden oldu. Merkez Bankası bu durumu hafifletmek için iki kez 30 milyar yuanlık likidite limiti aşarak müdahalede bulundu. Ancak Osadçiy’e göre, bu müdahaleler yeterli olmayabilir. Rus uzman “Bankalar, yuan likiditesine alışık değil ve yuan rezervlerini artırmak zorunda kalıyorlar” dedi.

Osadçiy, yuan likiditesi krizinden kaçınmanın tek yolunun, bankaların Merkez Bankası’na güvenmek yerine kendi rezervlerini artırmaları olduğunu belirtti, “Bankalar, yuan rezervlerini artırmalı ve Çin bankalarının iş birliğini reddettiği bu dönemde daha fazla yuan likiditesi bulundurmalı” diye ekledi.

Son olarak, Osadçiy, vatandaşların yuan biriktirmek yerine altına yönelmesini tavsiye etti, “Yuan, serbestçe dönüştürülebilen bir para birimi değil ve Çin hükümeti tarafından manipüle ediliyor. Yuan yerine altın alın, çünkü altın fiyatları hızla yükseliyor” dedi.

patronlardunyasi.com